אם החלטתם להתגרש, ככל הנראה אתם מנסים בשלב זה להבין איך עושים זאת, איך מסדירים את ענייני המזונות, רכוש משמורת הקטינים והסדרי השהייה עימם? אולי הסדר אחריות הורית משותפת, ומה אומר הסדר זה? במאמר הבא תוכלו לקבל את המידע הנחוץ לכם בבואכם לגבש הסכם גירושין או לנהל מו"מ בטרם חתימה על הסכם גירושין.

אם כבר הגעתם להחלטה הסופית שמפרקים את החבילה, ואתם מסכימים באופן עקרוני על עניינים מסוימים, ואף אם הנכם חלוקים במעט אך ניתן לקיים מו"מ בניכם, מומלץ ורצוי לעשות זאת באמצעות  עריכת הסכם גירושין מקיף וברור, אשר כשמו כן הוא- הסכם המסדיר את ענייני הגירושין. 

עורך דין בעל ניסיון בתחום זה ידאג שההסכם יסדיר את רוב רובן של המחלוקות המתעוררות בין בני זוג המתגרשים, שכן הניסון מלמד מהן המחלוקות המתעוררות בדרך כלל, וע"י כך ניתן להימנע מהגעה לבית המשפט מספר חודשים ואף שנים לאחר חתימה על הסכם גירושין, ולהימנע מהוצאות משפט ובזבוז זמן מיותר.

על מנת לסבר את האוזן, מרבית תיקי הגירושין במדינת ישראל מסתיימים בעריכת הסכם גירושין. גם בתי המשפט מנסים להביא את הצדדים להסכמות עקרוניות שיגובשו לידי הסכם גירושין וגישה זו מומלצת גם על ידי בתי הדין הרבניים.

חשוב להבהיר, כי הרבה נוטים לבלבל ולערבב בין הגירושין עצמם, הגט, לבין הסדרת העניינים הצריכים הסדרה, כמו גובה דמי המזונות שישולמו עבור הקטינים, אופן חלוקת הרכוש (שווה בשווה או באופן יחסי אחר), מי יהיה ההורה המשמורן או שמא שני ההורים יחלקו את המשמורת שווה בשווה? אופן חלוקת זמני השהייה בין ההורים, אופן חלוקת זמני השהות בחגים וחופשות, וכדומה.

בעוד שהגט, הוא למעשה עניין טכני (כשיש הסכמה להתגרש), והוא נועד לסיים באופן פורמלי את הנישואים, ענייני הרכוש, מזונות ומשמורת הינם עניינים מהותיים שילוו את הצדדים ואת הילדים שנים רבות לרחק מכן. לפיכך, עם גיבוש הסכמות עקרוניות וחתימה על הסכם גירושין כולל, ולאחר אישורו ע"י ביהמ"ש, רק אז בסוף, יפנו הצדדים לבית הדין על מנת לקבל את הגט הנדרש.

מדוע כדאי לערוך הסכם גירושין?

ראשית, ברור לכל כי הגעה להסכמות מראש בנוגע לעניינים כה מהותיים לצדדים ולילדיהם הינה עדיפה על פני ניהול הליך בבימ"ש אשר בסופו יינתן פסק דין אשר תוכנו ותוצאתו אינו וודאי לאף צד. בדרך של עריכת הסכם גירושין הצדדים יודעים מראש איך עליהם להתנהל ביום שאחרי הגירושין, וניתן להיות שקטים בנוגע לכל עניין ומחלוקת שעלולים להתעורר.

בניגוד להסדרת העניינים הכרוכים בגירושין על דרך של הסכם גירושין, ניהול הליך משפטי יכול לארוך זמן רב, במהלכו ישקיעו הצדדים כספים ותשלומי שכר טרחה  ובתוך כל זה ישנו הפן הנפשי אשר בדרך כלל נותן את אותותיו במוקדם או במאוחר.

רצוי וכדאי כי עורך דין לענייני גירושין יערוך עבורכם את הסכם הגירושין. ההסכם צופה פני עתיד ולעיתים כאשר ישנם פעוטות, מדובר בתקופה ארוכת שנים, עד להגעת הקטינים לגיל 18 ולצבא. ההסכם קובע מהו חלקכם ברכוש כך שתדעו כיצד לכלכל צעדיכם ביום שלאחר הגירושין. ההסכם מסדיר את חובת האב במזונות ומסדיר עניינים נוספים ואחרים שעלולים להתעורר.

יצוין, כי גם כאשר קיים הסכם גירושין, עלולות להתעורר מחלוקות שיגיעו לפתחו של ביהמ"ש אשר יידרש להכריע בהן על סמך הסכם הגירושין שמונח לפניו וברוח הדברים של ההסכם, ולפיכך יש חשיבות לניסוח של ההסכם ע"י עורך הדין המייצג.

הסכם גירושין טוב הינו הסכם אשר יקשה מאוד על מי מהצדדים לטעון כנגדו או לשנותו בהמשך הדרך.

אישור הסכם גירושין בבית המשפט או בבית הדין הרבני

הגעתם להסכמות בנוגע לניסוח ההסכם? מזל טוב! כעת נותר לאשרו בפני הערכאה השיפוטית. עניין זה הינו חובה ואיננו בגדר המלצה. הסכם שלא יאושר ויקבל תוקף של פסק דין לא יהיה ניתן לאכיפה לאחר מכן במידת הצורך. ביהמ"ש או ביה"ד יבחנו את ההסכם , את תוכנו ואת תנאיו ויאשרו עמכם כי אתם מבינים את תוכנו ואת המוטל עליכם עפ"י ההסכם, ורק לאחר מכן יתן לו תוקף של פסק דין.

אז מהם הנושאים המהותיים שיוסדרו בהסכם הגירושין?

כל הנושאים הקשורים בפירוק התא המשפחתי, כלומר, ענייני משמורת, הסדרי שהייה, מזונות הקטינים, חלוקת רכוש, חלוקת חובות והנושאים הנובעים מהגירושין כגון כתובה.

מזונות

יש להגדיר באופן ברור מהו סכום המזונות שישולם עבור הקטינים, מהו רכיב המדור במזונות, ומהו החלק היחסי בו יישאו הצדדים בהוצאות הבריאות והחינוך החריגות של הקטינים (צהרונים, חוגים, שיעורי עזר, הוצאות טיפולי שיניים משקפיים וכו). כמו כן יש להגדיר את מועד התשלום, הצמדה למדד המחירים לצרכן וכל כמה זמן יעודכן. יש לקבוע עד מתי ישולמו המזונות, ומה הסכום שישולם בתקופת השירות הצבאי.

משמורת

יש לקבוע בהסכם מי ההורה המשמורן על הילדים או האם תחול משמורת משותפת. יש לקובע באילו ימים ייקח כל אחד מההורים את  הקטינים, מה ההסדרים שיחולו בתקופות חגים, חופשים, חופשת הקיץ, איך יתקבלו החלטות בענייני חינוך וכו'.

רכוש

בדרך כלל הזכויות והחובות נחלקות בין הצדדים שווה בשווה וכל צד מוותר על חלקו בזכויות הצד השני ונשאר עם זכויותיו שלו. ניתן למנות אקטואר שיעריך שווי זכויות שצברו הצדדים במקום עבודתם ולקבל את האיזון שיבצע האקטואר. 

אם אחד המצדדים הינו עצמאי ניתן לקבל חוות דעת מומחה כלכלי שיעריך את שווי העסק, מוניטין וכדומה ויבוצע איזון בהתאם לצורך.

כתובה ומזונות אישה

יש לקובע כחלק מההסכם גם הוראות לעניין הגירושין בבית הדין הרבני, ואת הסיכום בין הצדדים לעניין מזונות אישה, כתובתה ותוספתה.

הנקודות הנ"ל הנן הנקודות העיקריות והמהותיות שיש להסדיר בהסכם גירושין, ואולם נוכח השוני בין משפחה אחת לאחרת (מספר נפשות, הכנסה חודשית, הוצאות מחייה, רמת החיים ועוד כהנה וכהנה פרמטרים שמסייעים בעריכת ההסכם), יש לערוך את ההסכם בהתאם לזוג הספציפי המבקש להתגרש.

אם החלטתכם להתגרש, אתם מוזמנים לפנות ליעוץ משפטי ללא התחייבות ולהתחיל לטפל בפרק ב' של חייכם.